BLOG

Makro Lensler ve Makro Fotoğraf

13 Mart 2019Makro Lensler ve Makro Fotoğraf

Makro lens nedir ve makro fotoğraf nedir?

Avantajları nelerdir, hangi alanlarda kullanılır? Geniş açı lens alırken nelere dikkat etmeliyiz vb. sorulara bu yazıda yanıtlamaya çalışacağım.

Öncelikle okuyucuları uyarmalıyız açılar ve ölçüler full frame olarak adlandırdığımız, 35 mm ölçüde olan sensörlü makinalara göre hesaplanır. Crop sensörlü makinalarda makinanın crop ölçüsüne göre hesap edilir. Genellikle 1.5 çarpanlıdır. Yani 50 mm lens croplu sensör de 75 mm olarak görürüz. Standart göze en yakın ölçüye sahip olan lens 50 ile 55 mm’dir.  Makro lenslerin ölçüsünden ziyade olan kullanım amacıdır. Her lensin netlik mesafesi vardır. Mesela 50 mm lensin netlik mesafesi 1 metre ile sonsuz arasındadır. Makro lenslerde bu mesafe daha kısadır. Bazı makro modellerde ürüne birkaç santime kadar yaklaşabiliriz böylelikle çekeceğimiz nesnenin tüm detaylarını daha net görebiliriz.

Makro fotoğraftan biraz bahsedelim kelebek, böcek, çiçek gibi küçük canlıların fotoğrafları çekilebildiği gibi reklam fotoğrafında da kullanılır. Yüzük mücevherat vb. küçük ama detaylarının öne çıkmasını istediğimiz ürünlerin çekimlerinde de makro fotoğraf tekniği kullanılmaktadır.

Makro objektiflerin çok çeşitli çalışma yöntemleri ve çeşitleri bulunmakta hatta normal objektiflerinize tüp, kızak takarak ya da ters lens yöntemi ile makro objektiflere çevirebilirsiniz ancak bizim önerimiz iyi sonuçlar almak istiyorsanız makro çekme amacıyla üretilmiş bir lens almanızdır. Çünkü diğer yöntemlerde ürünlerde ki detayların daha net ve keskin bir halde görmeyebilirsiniz.

Fotoğraf piyasasında bazı markalar tele objektifleri bir switch yardımı ile macro objektife çevirmektedir. Amatör kullanıcılar rağbet etmeleri için üstüne macro özelliği olduğunu yazarak satmaya çalışmaktadır. Ancak bu tarz lenslerden yeterli verim alınamamaktadır.

Macro fotoğraf ne kadar kolay görünse de dikkat ve incelik gerektirir. Aksi takdirde çekeceğiniz nesnenin formunu veremeyebilirsiniz. Kelebek gibi hassas bir canlıyı çekiyorsanız ona çok hassas yaklaşmalı dokunurken özen göstermeliyiz. Hatta çekerken nefesimizi bile tutmalıyız. Çekeceğimiz birçok şeye el bile değmemesi gerekir. Yüzük mücevher gibi metal eşyalara parmak izimiz anında ürüne geçer. Bu sebeple dokunurken hassas davranmalı bez eldiven kullanmalıyız. Bez eldiven bile kullanırken dikkat etmek gerekir tüy vs. gibi üstünde parçalar kalabilir.

Macro ürünlere reklam fotoğrafında ışık yapmak zordur ürün küçüldüğünde ışığı yönetmek biraz zorlayacaktır. Ancak alıştıkça o zorlukların da üstesinden gelebilirsiniz.