BLOG

Geniş Açı Lens Seçimi

13 Mart 2019Geniş Açı Lens Seçimi

Kullanım amacına göre lens seçimi. Bu yazımızda konumuz geniş açı lensler;

Geniş açı lens nedir?

Avantajları nelerdir, hangi alanlarda kullanılır?

Geniş açı lens alırken nelere dikkat etmeliyiz vb. sorulara bu yazıda yanıtlamaya çalışacağım.

Öncelikle okuyucuları uyarmalıyız açılar ve ölçüler full frame olarak adlandırdığımız, 35 mm ölçüde olan sensörlü makinalara göre hesaplanır. Crop sensörlü makinalarda makinanın crop ölçüsüne göre hesap edilir. Genellikle 1.5 çarpanlıdır. Yani 50 mm lens croplu sensör de 75 mm olarak görürüz. Standart göze en yakın ölçüye sahip olan lens 50 ile 55 mm’dir.  Bizim konumuz geniş açı lens o yüzden konuya dönecek olursak. Geniş açı lensler 10 mm ile 24 mm arası olan lenslerdir.

Geniş açı lenslerin avantajları dar ve küçük alanlarda bize görüntüyü kadraja almamızı sağlar tabi bunun dez avantajları da var. Dar alanda köşelerde bozulmalar olacaktır yakın olan nesneler uzak olanlara göre çok fazla büyüyecektir. Eğer insanları geniş açıda çekmişsek çok fazla deformasyon olacaktır. Bu da haliyle kompozisyonu kötü gösterecektir.

İç mekân çekimlerinde de geniş açı lens kullanılır avantajı mekanı olduğundan daha büyük ve geniş gösterir ancak dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Mekânı bükeceğinden duvarlar, dik kirişler, dolaplar vesaire düz nesneler bozulmaya uğrayabilir buna dikkat etmeliyiz.  

Mimari çekimlerde de geniş açı lenslere ihtiyaç duyarız. Çekeceğimiz yapıdan fazla uzaklaşmadan tamamını kadraja sığdırabiliriz. İstanbul gibi eski yapılara sahip şehirlerde mimari fotoğraf için çok fazla yapı bulunabilir. Ancak dar sokaklara sahip olduğundan mimari çekmek çok zordur bu sebeple geniş açı lensler imdadımıza yetişir. Burada da en büyük sorunlardan biride mimari yapıların simetrik görüntüsünü bozmadan ya da en aza indirerek çekmeye çalışmalıyız.

Manzara fotoğrafı çekmek isteyenler geniş açı lensleri yanından ayırmamasını tavsiye ederiz geniş açı lenslerin en çok kullanıldığı alanlardan biridir manzara fotoğrafı, birçok fotoğrafçı mesleğe manzara çekerek başlamıştır. Manzara fotoğrafı ne kadar kolay görünse de zorlukları vardır. Çekim yapacağımız yerin güneşe göre konumunu hesap etmek gerekir en ışığın en iyi saatlerini bulmak gerekir buna benzer çok fazla detay var.

Geniş açı lens alırken dikkat edeceğimiz konulardan birisi diyafram değerleri köşelerde ki bozulmaların oranı, lensin her noktasında aynı netlik oranına sahip mi değil mi bunun gibi bazı dikkat edilmesi gereken noktalar var. Geniş açı lenslerde otofocus özelliği aramaya pek gerek yoktur. Net alanı geniştir ve kullanım amaçlarından dolayı pek aranmaz.