BLOG

Etkileyici Fotoğraflar İçin İpuçları

16 Mart 2019Etkileyici Fotoğraflar İçin İpuçları

Gelişen teknolojiyle birlikte fotoğraf çekmek artık herkesin hobisi haline geldi. Cep telefonlarımızla bile ortaya olağanüstü fotoğraflar çıkabiliyor. Fotoğraf çekerken bazı hususlara özen göstermek gerekiyor. Fotoğraf çekme konusunda iyice profesyonelleşmek için buyurun yazının devamına. 

1. Makineyi nasıl tutmak gerekir?
Kaliteli bir fotoğraf çekmeden önce fotoğraf makinesini ya da telefonunuzu nasıl tutacağınızı bilmeniz gerekiyor. Ellerinizi çok sıkmadan çekim yapacağınız makineyi tutun. Bedeninizin sabit durması için bir yere yaslanmak gerekebilir. Çömelerek ya da garip pozisyonlarda fotoğraf çekmeye çalışmayın vücudunuzun dengesi bozulur ve bu durum fotoğrafı da etkiler. 

2. Işık çok önemli 
Kendinize ait bir ışık kaynağınız varsa çekmek istediğiniz cisme uygun açıyla yerleştirmeniz gerekiyor. Işık kaynağı hareket ettirilemiyorsa çekeceğiniz cismin yerini değiştirmenizde fayda var. Açıyı düzgün ayarladığınızda fotoğrafın hiçbir yerinde koyu tonlara rastlamazsınız. Cismin hatlarını belirginleştirmek için püf nokta ise pozlamayı azaltıp ışığı artırmak.

3. Pozlamanın inceliklerini öğrenin
İyi bir fotoğraf çekmek için düzgün pozlama yapmak gerekiyor. Bunun yolu da diyafram ve enstantaneyi iyi kullanmaktan geçiyor. Işığın sensöre gireceği süreyi enstantane, ne miktarda olacağını da diyafram belirler. Çoğu dijital makinenin otomatik pozlama ayarı bulunuyor ama güzel fotoğraflar çekmek istiyorsanız ayarlarınızı kendiniz yapmalısınız. Diyafram ne kadar artırılırsa enstantane de o kadar artırılır ve bu sayede doğru fotoğrafı çekebilirsiniz.

4. Anı yakalamak gerek
Sadece sabit bir cisim ya da doğa fotoğrafı çekmeyebilirsiniz aynı zamanda arkadaşlarınızla veya ailenizleyken toplu fotoğraf çekmek isteyebilirsiniz. Ama bu fotoğrafı çekerken anı yakalamak oldukça önemli. Herkesin aynı anda güldüğü bir anı yakalayıp fotoğraf çekemezseniz o fotoğrafın mutlu bir zamanda çekildiğine kimseyi inandıramazsınız. Ya da bir atletizm yarışmasında bitiş çizgisini bitiren ilk kişiyi çekeceğinizde tam çizgiden geçerken ki anı çekmeniz gerekir yoksa bir anlamı olmaz.

5. Farklı bakış açılarını deneyin
İnsanlar kendi gözleriyle görmediğini bir fotoğrafta gördüklerinde daha çok ilgilenirler. Yerden, yukarıdan ve normal olmak üzere üç çeşit bakış açısı bulunuyor. Yerden ve yukarıdan çekilen fotoğraflar normale göre daha çok dikkat çeker. Bir anıtın ve çevresinin fotoğrafını çekeceğinizi varsayalım. Yüksek bir binaya çıkarak çekeceğiniz fotoğraf, kendinizin bile şaşırmasına sebep olabilir. 

6. Harekete odaklanın
Hareket eden bir arabayı veya bir bisikletliyi çekmek istediğinizde kameranızı hareket eden cisimle beraber hareket ettirin. Fotoğrafı çekerken ne çok hızlı ne de çok yavaş olmamasına özen gösterin. Bu sayede arka plan hareketli olur ve çekeceğiniz obje sabit kalır. Fotoğrafa baktığınızda objenin hareket halinde olduğunu görürsünüz. Diğer bir seçenek ise fotoğraf makinenizi sabit tutup pozlamayı biraz daha arttırmak. Böyle yapıldığında da objenin hafif silik görüntüsü hareket ettiği hissini uyandırır.  

7. Kompozisyonu iyi ayarlayın
Fotoğrafın kurgusu yani en önemli etkenlerinden biri olan kompozisyonu ayarlamak güzel bir fotoğraf çekmek için çok önemlidir. Cihazınızın ekranını aklınızda iki yatay ve üç dikey parça olmak üzere eşit parçalara bölün. Bazı cihazlar bunu otomatik olarak yapıyor olsa da, bu özelliğin olmadığı cihazlarda bu işlemi kendiniz yapmanız gerekebilir. Çekmeyi planladığınız obje eğer solda duruyorsa ekranın sağındaki çizgiye, eğer sağda duruyorsa ekranın solundaki çizgiye hizalayın. Objenin baktığı boşluk kesinlikle arka tarafındaki boşluktan daha fazla olmamalı. Mümkünse objenin tamamını çekin. Örneğin, bir hayvanı dizlerinin üzerinden çekmekten ziyade ayaklarının da görüneceği şekilde çekmek fotoğrafınızın daha güzel görünmesini sağlar. Daha sora gerekli kesme ve biçimlendirme işlemlerini kendiniz de düzenleyebilirsiniz. 

8. Ritmi hissedin
Belirli bir düzendeki şeyleri fotoğraf çekerken dümdüz olduğu gibi çekmek yerine farklı perspektifler yaratarak çekmek fotoğrafınızı daha ilgi çekici hale getirir. Her objede perspektif yaratmak çok kolay olmayabilir ama bu gibi durumlarda da ufak hilelerle durumu kurtarabilirsiniz. Mesela bir yoldaki düzenle çizilmiş beyaz çizgileri fotoğraflamak istiyorsunuz. Öncelikle fotoğrafın bir kenarına çizginin bir kısmı görünmeyecek şekilde, diğer kenarına da çizginin başlangıcı gelecek şekilde fotoğrafı çekin. İnsanlar çektiğiniz fotoğrafa baktığında çizgilerin henüz bitmediğini, yolun devam ettiğini düşünecek.

9. Renklerle oynayın
Teknoloji geliştikçe fotoğraflarla oynayabileceğiniz birçok program da piyasaya girmeye başlıyor. Bu programlardan bazıları oldukça zor, kullanmak için önce programı iyi öğrenmek gerekiyor. Ama bazı programlar da fotoğrafı yüklediğinizde yanlışlıkları kendiliğinden düzeltiyor. Dikkat edilmesi gereken tek husus fotoğrafta oynama yaparken aşırıya kaçmamak. Fotoğrafın doğallığını bozmak veya bakan insanda sahte hissini uyandırmak istemezsiniz. Fotoğrafa fazladan biraz ışık ekleyip biraz da gölgelendirmeyi artırırsanız görüntü daha hoş görünür. Doğa fotoğrafları çekmekle ilgileniyorsanız doygunluğu biraz arttırın ki renkler iyice belirginleşsin. Ufak bir tüyo daha; sıcak renkler her zaman fotoğrafa sempati kazandırır. 

10. Objeye yaklaşıp, onu öne çıkarın
Fotoğrafını çekeceğiniz objeye yaklaşırsanız etrafı bulanıklaşır ve istediğiniz odaklamayı yakalamış olursunuz. Ayrıca çekeceğiniz objenin etrafında nelerin olduğunu da gözden kaçırmamalısınız. Odak noktanızdaki objeyle hiçbir alakası olmayan bir cismi aynı fotoğraf karesine alırsanız ortaya gerçekten çirkin bir görüntü çıkabilir. Örnek vermek gerekirse bir kitap fotoğrafı çekeceksiniz. Yanında bir bardak kahvenin de görünmesi gayet normal olur ama aynı karede elma, armut olursa o fotoğrafın vay haline.