BLOG

Araç Fotoğrafları Çekerken İşinize Yarayacak 7 Şey

21 Mart 2019Araç Fotoğrafları Çekerken İşinize Yarayacak 7 Şey

Araç fotoğrafçılığı gerçekten hassasiyet gösterilmesi ve emek harcanması gereken bir alan. İçerisinde şekil, çizgi, renk gibi birçok detayı bulundurduğu için bazı hususlara dikkat edilmesi gerekiyor. Elbette çekimleri yaparken bulunduğunuz alan, kullandığınız ekipmanlar ve doğru ayarları yapmak ziyadesiyle önem taşıyor. Bunları göz önünde bulundurarak yapılması gerekenler neymiş yakından bakalım.

1. Kompozisyon
Araçlar, çektiğiniz fotoğrafların ana kahramanı olmalı. Bunun için de aracı kadraja oldukça etkileyici bir şekilde dahil etmelisiniz. Kısacası üçte bir kuralı da denen altın oran kuralına göre ayarlamaların yapılması gerekiyor. Aracı çerçevenin tam ortasına yerleştirme hatasını yapmak yerine çerçeveyi hem enine hem de dikine iki çizgi çekecek şekilde böldüğünüzde aracı bu çizgilerin birleştiği noktaya yerleştirerek çekiminizi yapın. Tek bir kural doğrultusunda hareket etmektense olabildiğince farklı açılardan çekim yaparak yaratıcılığınızı konuşturmaya çalışın.

2. Yansıma
Yansımalar, fotoğrafı çekilmiş bir aracın ne kadar iyi olduğunu gösteren en önemli faktörlerden biri şüphesiz. Yeni bakımı yapılmış ya da sıfır alınmış bir araç fotoğrafı çekildiğinde etrafındakileri bir ayna gibi tamamen yansıtır. Bu yüzden fotoğraf çekimini yapmadan önce yansımaları göz önünde bulundurmayı sakın unutmayın. Eğer baktığınızda ansımalar aracın bazı detaylarının görülmesini engelliyorsa çektiğiniz fotoğraf da olabildiğince kötü çıkar. Bu yansımalardan tamamen kurtulmanın bir diğer yolu da polarize filtre kullanmaktan geçiyor. Polarize filtreler sayesinde lense gelen ışık dağılır ve aracın üzerine gelen bütün farklı ışıkların yansımaları kesilir. Böylece görüntüyü bozabilecek bütün kötü yansımalardan kurtulmuş olursunuz.

3. Işık
Gün batımından hemen önce ve gün doğumundan hemen sonraki zamanlar fotoğrafçılık jargonunda altın saat olarak bilinir. Araç çekimlerini bu saatlerde yapmak etkileyici ve benzersiz sonuçlar almanızı sağlar. Altın saat esnasında gün ışığı çektiğiniz fotoğrafları olması gerekenden fazla pozlandırmaz ve doğal olarak aracın her köşesi aynı aydınlığa sahip olarak fotoğrafa yansır. Güzel bir araç fotoğrafı çekmenin bir püf noktası da ışıkla boyama tekniğini kullanmak. Kameranızı bir tripod yardımıyla veya kendi imkanlarınızla sabitleyip enstantane hızını düşürün. Daha sonra herhangi bir ışık kaynağıyla aracın farklı bölgelerini aydınlatın. Ortaya çıkan sonuçlar sizi bile şaşırtacak.

4. Arka plan
Bütün profesyonel ayarlamalardan önce yapılması gereken fotoğrafın nerede çekileceğini belirlemek olmalı. Lüks bir arabanın sıradan bir sokak arasında fotoğrafını çekerseniz kimse dönüp bakmaz o fotoğrafa. Çekim yapacağınız yeri düzgün ayarlamak, o arabaya etkileyici bir hikaye katmak anlamına geliyor. Bu hikayeyi oluştururken de arka planda alakasız şeylerin
olmadığından emin olun. Örnek verecek olursak, aracı bir sokak lambasının altında çekerseniz fotoğrafta ışık aracın tavanından geliyormuş gibi görünür. Arka planda göze takılacak, dikkat dağıtacak hiçbir şey olmamasına özen gösterin.

5. Alan derinliği
Araç fotoğraflarında dikkatleri çekmesini istediğiniz şey elbette ki aracın kendisi olur. Fotoğraf çekiminde aracı, etrafındaki anlamsız şeylerden izole etmek için kullanabileceğiniz en iyi yöntem, alan derinliğini doğru şekilde kullanmak. Fotoğraf makinesinin netleştirdiği aracın arkasında kalan görüntüleri bulanık hale getirmek için diyaframı düşük seviyelerde kullanın. Bunun neticesinde fotoğrafını çektiğiniz araç, odak noktası olur. Bu işlemi yaparken de diyaframı gereğinden fazla açmamaya çalışın. Bunu düzgün ayarlayamazsanız aracın ön tarafı netleşmişken aynalar bulanıklaşarak arka plana karışır ve elde ettiğiniz görüntüye kendiniz bile bakmak istemezsiniz.

6. Hareket
Araçların kendi hareket özelliklerinden faydalanmak çektiğiniz fotoğraf açısından avantaj sağlar. Hareket halinde olan bir aracı yakalamanın birçok yöntemi var ama en bilinen ikisi takip ve pan tekniği. Pan tekniğini uygulamak oldukça basit ama ortaya mükemmel sonuçlar çıkmasını istiyorsanız sürekli alıştırma yapmanız gerekiyor. Yüzeysel olarak fotoğraf makinenizin enstantane hızını oldukça yavaş değerlere çekip araç önünüzden geçerken makineyle onu takip ederek fotoğraflarını çekmek anlamına geliyor. Çok net bir fotoğraf ortaya çıksın istiyorsanız kamerayı fazla sallamadan ve pratik hareketlerle çekim yapın. Diğer bir yöntem olan takip çekimlerine gelecek olursak, bunu yapabilmeniz için ikinci bir aracın daha olması gerekiyor. Fotoğrafını çekmek istediğiniz araç birkaç metre uzağınızdayken o araçla tamamen aynı hızda giden diğer aracın camından fotoğraf çekebilirsiniz. Cesur insanlar
bu çekimi bagajdan yapıyorlar ama siz yine de güvenlik için camı tercih edin. Bahsettiğimiz her iki teknik de biraz uğraştırıcı ama hareketi yakalamak ve etkileyici kareler ortaya koymak istiyorsanız bu iki yöntem de gayet geçerli.

7. İnceleme
Fotoğrafçılıkta diğerlerinden fark yaratmak istiyorsanız her şeyi benimseyip, tüm detaylara dikkat etmelisiniz. Öncelikle fotoğraflayacağınız aracın bütün görüntüsünü pürdikkat inceleyin. Tasarım özelliklerinden tutun da kasasındaki şekil ve kıvrımlara, o aracın sahip olduğu bütün küçük incelikleri aklınıza yazın. Bunları yaparken de sürekli farklı açılardan fotoğraflar çekin. Her seferinde fotoğraf makinenizin ayarlarını değiştirin, fotoğrafçılığın temel kurallarını öğrenmeye çalışın ve farklı denemeler yapmayı tercih edin. Bütün bunları özenle yaptığınızda hem tecrübe kazanacaksınız hem de içinizdeki yaratıcı kişiliği ortaya
çıkaracaksınız.